Il vino ed il patrimonio enogastronomico

Non solo il Salento presenta una varietà di prodotti D.o.p. unica in Italia, ma anche un patrimonio di ricette che si tramandano da secoli di generazione in generazione. La enorme ricchezza enogastronomica del Salento si riverbera nelle migliaia di sagre che allietano l’estate salentina. Se scegliete il Salento per le vacanze, dovete affidarvi almeno per il periodo di vostra permanenza alla cucina salentina. Lasciate fare a noi oppure agli chef dei tanti ristoranti presenti sulla costa e all’interno, e gustate i vari tipi di pane, le "pucce alle olive", i famosi rustici ed i pasticciotti, le paste fatte in casa, le verdure crude e cotte il pesce, sopratutto le cozze, i ricci di mare, le triglie e la carne nelle sue antiche preparazioni come i famosi "thurcinieddhri". Infine la frutta di stagione a chilometro zero, che vi accompagnerà per tutta la giornata. 

 

The wine and food heritage.

Not only the Salento has a variety of DOP (Protected Designation of Origin) products, unique in Italy, but also a heritage of recipes handed down through generations for centuries. The enormous range of food and wine of Salento reverberates through the thousands of festivals that enliven the summer of Salento. If you choose Salento for your holidays, you'll have to rely on its cuisine, at least for the period of your stay.

Leave it to us or to the chefs of the many restaurants along the coast and the hinterland, and enjoy the different kinds of bread, the "pucce with olives", the famous “rustici” (puff pastry filled with tomato and mozzarella) and the “pasticciotti” (pastry filled with custard cream), the homemade pastas, the raw and cooked vegetables, the fish, especially the mussels, the sea urchins, and the mullets, as well as the meat, prepared with ancient recipes, such as the famous "thurcinieddhri" (grilled rolls of lamb liver, heart and lung), and finally the kilometre zero seasonal fruits,  which you will enjoy all day long.

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